190821 Lakeus edit1

Tarinamme

Kauhava tunnetaan parhaiten puukoista, mutta matoilla on ollut vähintään yhtä suuri rooli kunnan historiassa. Aikanaan monen talon autotallista tai kellarista löytyi kutomakone.

Kauhavalaiseen tapaan myös Arvo Syväsellä oli puukkoverstas 1950-luvulla. Puukonvalmistuksesta syntyvä metallipöly pakotti hänet kuitenkin luopumaan puukoista ja siirtymään Kauhavan toiseen pääelinkeinoon. Näin alkoi Syväsen perheen mattojen valmistaminen 60-luvun alkupuolella.

Suurin osa matoista myytiin markkinoilla eri puolella Suomea. Oman valmistuksen lisäksi Arvo osti alihankintana mattoja muilta kauhavalaisilta matonkutojilta. Arvon poika Heikki osallistui mattojen kutomiseen ja myyntiin 70-luvulta lähtien. Puolisonsa Maaritin kanssa he laajensivat mattojen myyntiä myös muihin Pohjoismaihin.

80-luvulta lähtien toiminta muuttui aiempaa teollisemmaksi ja kutomakoneisiin tuli lisää automatiikkaa. Suuri osa matoista myytiin edelleen eri puolella Suomea markkinoilla, joihin lähdettiin koko perheen voimin. Nykyinen toimitusjohtaja, Heikin ja Maaritin poika Henri muistaa myyneensä ensimmäisen maton 6-vuotiaana Pietarsaaren torilla. Se taisi tosin olla järjestetty kauppa aikuisten toimesta.

Nykyinen toimitusjohtaja lastaamassa mattoja autoon 80-luvun lopulla

Syväset perustivat kutomon myös Viroon maan vapauduttua 90-luvun alkupuolella ja opettivat modernin kutomisen taidon paikallisille kutojille. Näihin aikoihin mattojen myynti Suomessa siirtyi yhä enemmän markkinoilta sisustusliikkeisiin.

2000-luvun vaihde oli suomalaisen paperinarumaton kulta-aikaa ja myös Syväsen kutomolla investoitiin paperinarumaton valmistamisen mahdollistavaan teknologiaan. Nukkamattojen suosion myötä myös tuftaus tuli tutuksi teknologiaksi.

2000-luvulla mattomarkkinat kansainvälistyivät nopeasti. Viimeiset kymmenen vuotta ovatkin olleet kansainvälisen kumppaniverkoston rakentamisen aikaa. Syväset tekevät nykyään yhteistyötä maailman johtavien matonvalmistajien kanssa aina Hollannista Intiaan. Syvästen valmistamat ja tuottamat matot ovat myynnissä Suomen johtavissa sisustusalan ketjuissa ja liikkeissä.

Intohimomme mattoihin on lähtöisin pohjalaisesta tekstiiliosaamisesta. Sama intohimo on vienyt meidät maailman kaikkiin kolkkiin materiaalien ja kutomistekniikoiden perässä. Intialaisen kylän kutojamestari ei välttämättä puhu englantia, mutta kutomisen kautta olemme aina löytäneet yhteisen kielen – ja saman intohimon.

Kolmannen sukupolven Syvänen, Henri, on nykyään vastuussa yrityksen ja malliston kehittämisestä. Vaikka mattoala onkin muuttunut vuosikymmenen aikana huomattavasti, meidän toimintamme perustuu edelleen samoihin arvoihin – pohjalaisen mattoperinteen jatkamiseen ja kehittämiseen.